GRATIS FRAGT over DKK 699,-
FRAGT kun DKK 35,-
1-2 DAGES levering
KUNDESERVICE 9-16 71747560 | info@ovellie.dk

BABYLEGETØJ

Her vil du finde legetøj til baby i alderen 0-12 måneder.
Gå på opdagelse efter det helt rigtige babylegetøj nedenfor.
__

LEGETØJ TIL BABY

En baby har brug for legetøj for at udvikle sine sanser. Det er især føle, lugte og smagssansen der bliver udviklet og stimuleret i de første måneder, herefter følger synsansen. Derfor er det vigtigt at have noget legetøj, hvor baby kan få udviklet disse sanser.

Nedenfor giver vi en lille vejledning på, hvad du skal være opmærksom på i forhold til barnets alder og i forhold til, hvad legetøj du skal vælge til din baby.

0-3 MÅNEDER

Som nyfødt har baby ingen kontrol over sin krop, og hans bevægelser er bare reflekser og ukoordineret fægten. Men når baby er omkring fem uger gammel, kommer der flere og flere kontrollerede bevægelser. Han vil for eksempel begynde at lave cirkelbevægelser med hånden, så han kan dreje sit legetøj og se det fra forskellige vinkler.

Når han bliver to-tre måneder, vil han begynde at gribe bevidst ud efter ting.

Lige fra fødslen kæmper din baby også for at lære at holde sit tunge hoved selv, og når han er omkring tre måneder gammel, vil han have rimelig kontrol over det og kunne dreje hovedet efter spændende lyde. Hans syn bliver også bedre, så du vil kunne holde øjenkontakt med ham, og snart vil han kunne følge dine bevægelser med blikket og skelne mellem figurer og farver.

HVILKET LEGETØJ SKAL DU VÆLGE NU?

Din baby arbejder hårdt på at lære alle ting i verden at kende for at finde ud, hvad han kan bruge dem til. Det gør han ved at holde på tingene, se på dem, lugte, føle og især smage på dem. Lige nu vil den lille derfor elske at lege med for eksempel rangler eller bideringe, der kan puttes i munden.

For at styrke hans syn, kan du hænge en fin uro eller et par farvestrålende figurer over puslebordet eller sengen, som han nok vil forsøge at gribe ud efter eller tjatte til, så han også får trænet øje-hånd koordinationen.

Bløde bøger med enkle motiver er også gode på dette tidspunkt, da den lille både træner øje-hånd-koordination, når han griber ud efter motiverne og holder bogen i hånden, men han kan også øve sig i at skelne mellem figurer og farver.

3-6 MÅNEDER

Nu begynder baby at få mere kontrol over sin krop. Når han ligger på ryggen, griber han efter sine fødder eller triller om på siden. Når han ligger på maven, støtter han på sine albuer og arbejder sig op i strakte arme. Den lille øver sig i det hele taget hårdt i forskellige måder at bevæge sig på, og han vil snart kunne vende sig fra mave til ryg og tilbage igen.

Nysgerrighed er den lilles drivkraft, og han vil uden tvivl gribe ud efter alt, der ser spændende ud. Han vil følge dig rundt i rummet og være opmærksom på alle lyde, farver og bevægelser. Nu opdager han også, at han har to hænder og kan bruge dem begge på samme tid. Han kan derfor holde hårdt fast om legetøjet, vende og dreje det, og ryste det, så det siger lyde eller reflekterer lys.

HVILKET LEGETØJ SKAL DU VÆLGE NU?

Nu tager øje-hånd-koordinationen for alvor fart, og du kan hjælpe baby ved blandt andet at lægge ham på et sansetæppe og enten placere en masse spændende legetøj rundt omkring ham eller over hans hoved. Han vil elske at tjatte, sparke og gribe ud efter stærke farver, små figurer og sjove lyde.

Du kan også prøve at få den lille til at vende sig efter lyde ? din egen stemme, en klokke eller måske en spilledåse ? så du stimulerer ham til at bevæge hele sin krop.

Forskellige teksturer som blød, hård, ru eller glat kan også være med til at sætte fut i babys nysgerrighed og følesans. Lad ham derfor endelig udforske de forskellige fornemmelser med ting som en træ-rangle, stof-rangle, et blødt tøjdyr, bideringe og blanke genstande som et legespejl.

6-9 MÅNEDER

Baby begynder nu at få rigtig godt styr på sin balance, finmotorik og øje-hånd-koordination. Han vil blandt andet begynde at kunne sidde selv, og det giver ham bedre mulighed for at bruge begge hænder til at undersøge alt sit legetøj.

Den lille opdager nu også, at han kan have én ting i hver hånd, flytte legetøjet mellem hænderne og ryste, rasle eller hamre tingene mod hinanden, så der kommer lyde. Hænderne kan samarbejde! Baby vil nu også begynde at mave eller møve sig frem på gulvet, og han bliver langsomt mere selvstændig, fordi han kan udforske verden mere og mere i sit eget tempo og selv bestemme, hvad han vil lege med. Det gør også, at han kan beskæftige sig selv med sit legetøj i længere tid uden at have mor med på sidelinjen.

HVILKET LEGETØJ SKAL DU VÆLGE NU?

Hvis baby er blevet god til at sidde op nu, så vil han sikkert brokke sig over at blive lagt på maven. Men det er vigtigt for de små at blive liggende på maven, fordi de stadig har brug for at få styrket nakke og ryg, og fordi det er fra denne position, de kan øve sig i at rulle, trille, møve og ikke mindst kravle.

Du kan gøre det spændende for den lille at ligge dernede ved at hænge legetøj over hans hoved eller ved siden af ham, så han skal rulle eller trille for at få fat i det. Legetøj, der kan bevæge sig eller sige lyde, kan også opmuntre baby til at forsøge at bevæge sig efter det.

Lige nu undersøger han også flittigt alle genstande og øver sin finmotorik og hændernes samarbejde, så han vil elske at lege med eksempelvis store klodser eller bløde bolde, som han kan få et godt greb på. Legetøjet vendes og drejes, puttes i munden og bankes i gulvet eller mod andet legetøj.


9-12 MÅNEDER

Der er drøn på det lille menneskes udvikling nu, og han er snart klar til både at øve de første, spæde skridt og det såkaldte pincetgreb, hvor barnet bruger sin tommel- og pegefinger til at holde om og undersøge genstande. Det giver ham mulighed for at lege med en masse nyt legetøj, der kræver en god finmotorik ? og træne fingerfærdighederne endnu mere. Snart kan han pege, bladre i en bog, bygge med mindre klodser, åbne låg på æsker og kaste med bolde.

Nysgerrigheden er ikke aftaget, og din lille opdager vil sikkert forsøge at rejse sig op og stå ved at trække kroppen op af stole eller sofaen, og han kæmper for at komme hen til det legetøj, der har fanget hans opmærksomhed. Det er nu, du skal passe på med at have sarte ting nede i babyhøjde, for alle ting skal jo undersøges nøje, også selv om den lille faktisk godt forstår et nej nu!

HVILKET LEGETØJ SKAL DU VÆLGE NU?

Motivationen til selv at komme omkring og styre legens gang er stor hos dit barn nu, og en gåvogn eller aktivitetsvogn vil være rigtig god til at støtte ham i sin træning. Små træk- eller skubbedyr, som han kan flytte rundt, mens han selv kravler er også gode til at stimulere kroppens træning i at komme op og gå.

Lige nu bruger dit barn begge hænder hele tiden og kan gøre noget forskelligt med hver hånd, som for eksempel at hamre med den ene og skrue med den anden. Han kan desuden også med pincetgrebet samle små ting op, så finmotorikken er i rivende udvikling og skal virkelig nurses nu.

Lad ham derfor lege med for eksempel hammerbræt, puttekasser, stabelklodser, små klodser, legetøjstelefoner og føle- eller pegebøger. Aktivitetslegetøj i almindelighed. Giv ham også finmotoriske udfordringer i dagligdagen ? lad ham selv putte maden i munden, og gør det ekstra udfordrende med små ærter, majs og rosiner.